Om oss

Vilka är då vi i Nykvarns Musikkår? Och vad spelar vi…?

Nykvarns Musikkår består i dagsläget av 35-40 musikanter. Några av medlemmarna jobbar som musiklärare i Nykvarn men den största delen av medlemmarna i kåren består utav ambitiösa fritidsmusiker. Flera av kårens medlemmar spelar även i andra orkestrar, t.ex.  i storband eller i mindre ensembler. Tack vare medlemmarnas idoga engagemang i olika orkestrar framträder Nykvarns Musikkår på en mycket hög nivå.

Nykvarn har gammal musiktradition där musikkåren i över 140 år spelat en viktig roll. Det är även stort intresse bland ungdomar att spela i kulturskolan och genom en relativt ny modell så spelar ungdomarna ihop flera gånger i veckan på skoltid och redan från början i orkester.  Först börjar man i nybörjarorkestern och efter ett par år går man över till juniororkestern, ytterligare efter ett par år tar man steget upp till ungdomsorkestern för att senare kunna slussas in i musikkåren. Till höstterminen 2013 fick  vi in flera ungdomar som genom bra skolning i tidigare orkesterform direkt hittade rätt.

I orkestern återfinns de flesta blåsinstrument. I träblåssektionen finns tvärflöjter, klarinetter, basklarinett, alt- tenor- och baritonsaxofon.  Brasset består utav trumpeter, tromboner, tubor, valthorn och eufonium.  Nu verkar även fagott vara på ingång som en fräsch förnyelse. Med i Musikkåren finns självklart även slagverkare och elbas som med sitt taktfasta spel går som en nerv genom orkestern.

Medlemmarna träffas och repeterar en gång per vecka för att fortsatt kunna hålla kåren i toppform. Det förekommer även att kåren håller extra repetition inför konsert eller att man åker iväg på musikläger för att intensifiera träningen samt för att ha lite extra trevligt. Vi strävar efter att ha en blandad repertoar med allt ifrån klassiska stycken till storbandsjazz, musikal- och filmmusik, svenska nyskrivna poplåtar och visor. Att spela traditionell blåsmusik under marsch är förstås inget problem för den vältrimmade Kåren.

Nykvarns Musikkår är en traditionell men bred blåsorkester. Vi marscherar i första maj-tågen och ibland även i student-tåg. Spelar traditionellt på Valborgsmässoaftnar, arrangerar varje år julkonsert i Taxinge kyrka. Man kan även höra oss framföra mer klassiskt betonade konserter, ibland med olika solister, t.ex tillsammans med flöjtisten Göran Marcusson eller sångerskan Titti Sjöblom. Även jazzkonserter med Putte Wickman, Peter Asplund och Nils Landgren har avnjutits av vår trogna publik.

Vår dirigent och eldsjäl Hans Lundell tog formellt över ledningen i musikkåren redan år 1973. Han har sedan dess prisats för sitt engagemang i Nykvarns musikliv vid flera tillfällen. 1995 fick han Kungliga Musikaliska akademins pedagogpris för framtagandet utav undervisningsmaterialet Musse Combo för nybörjarorkestrar. År 2012 blev Hans utsedd till hedersmedborgare i Nykvarn.

Många av våra arrangemang är skrivna av en annan Nykvarnsbo, nämligen Magnus Blom. Han är en av Sveriges ledande träblåsare och arrangör. Även Magnus dirigerar ibland orkestern vid våra konserter.  Klicka gärna in under fliken ”Lyssna” och hör på hur det lät vid en av våra konserter tillsammans med Peter Asplund, även han skolad i Nykvarns Musikkår från början.

Lyssna och njut till Musikkårens fräscha och jazzigt sound.

Matts Arthursson / Bastrombon

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s